AMBASADA BOSNE I HERCEGOVINE - PODGORICA CRNA GORA, Tel: +382 20 618 105
EMBASSY OF BOSNIA AND HERZEGOVINA, Atinska 58 - PODGORICA MONTENEGRO

Ivanović sa Ambasadorom Bosne i HercegovineAktuelnosti

10.11.2023. godine   
                                           
Ivanović sa Ambasadorom Bosne i Hercegovine

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimirom Jukićem. Fokus razgovora sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom Jukićem bio je na daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa i aktivne bilateralne saradnje.
“Kao prijateljske zemlje, koje dijele evropsku perspektivu i strateške pravce razvoja, Crna Gora i BiH nastaviće da blisko sarađuju i međusobno podržavaju reformske procese, sa ciljem što skorijeg i uspješnijeg ostvarivanja zajedničkih spoljnopolitičkih ciljeva”, ocijenili su sagovornici.

Ivanović je, kako se dodaje u saopštenju, kazao da iskreni dijalog i posvećenost bilateralnim odnosima sa susjedima predstavlja najefikasniji okvir za bržu evropsku integraciju i ekonomski napredak.

“Ocijenio je da regionalna saradnja doprinosi ukupnoj stabilnosti i otvara nove mogućnosti za napredak, te pomaže zemljama regiona na njihovom integracionom putu”, navodi se u saopštenju.

Ambasador Jukić je, kako se navodi, istakao “da su odnosi Bosne i Hercegovine veoma dobri, te da pozicija Crne Gore, kao predvodnika u procesu EU integracije, pozitivno utiče i na ostale zemlje kandidate, a da će svaki novi korak naprijed predstavljati snažan podsticaj zemljama regiona da nastave sa reformama na evropskom putu”.

Izvor: Vlada Crne Gore


Konzularne informacije

Kakvu pomoć ambasada može pružiti građanima Bosne i Hercegovine:
U slučaju gubitka ili krađe dokumenata.
U slučaju hapšenja ili zatvaranja.
U slučaju bolesti.
U slučaju ozbiljne nesreće.
U slučaju smrti.
U slučaju različitih problema.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Putne isprave

Biometrijski pasoši Bosne i Hercegovine počeli su se izdavati 15.10.2009. godine,  za čije nosioce su 15.12.2010. godine ukinute vize za turistička i druga putovanja u zemlje Šengen sporazuma.

Ambasada BiH u Podgorici izdaje pasoše državljanima BiH koji u Crnoj Gori borave duže od tri mjeseca.

Prije nego što se odlučite da dođete u Ambasadu BiH u Podgorici radi zamjene pasoša, savjetujemo da se telefonskim putem obratite Ambasadi na telefon broj: + 382 20 618 015 i zatražite provjeru da li je evidentiran Vaš Jedinstveni matični broj (u Centralnoj evidenciji BiH, u daljem tekstu JMB). Osobe koje imaju ličnu kartu BiH izdatu poslije 2003. godine, imaju evidentiran JMB u Centralnoj bazi podataka.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Vize - uslovi za dobijanje vize za ulazak u BIH

Odlukom o vizama i Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o vizama određuju se države čiji građani mogu ući u Bosnu i Hercegovinu bez obaveze pribavljanja viza, koristeći se pasošem i drugom identifikacijskom ispravom koja se može koristiti za ulazak, tranzit, boravak i izlazak iz Bosne i Hercegovine.
Da biste saznali da li Vam je potrebna viza za Bosnu i Hercegovinu, molimo Vas da pogledate slijedeći link i izaberete zemlju čiji ste državljanin..
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Sprovodnice

POSTUPAK IZDAVANJA SPROVODNICE ZA PRENOS POSMRTNIH OSTATAKA U BOSNU I HERCEGOVINU

I  SLUČAJ
II SLUČAJ
Saznajte više

Posted on Thursday, July 15, 2021

Ministarstvo vanjskih poslova BiH

www.mvp.gov.ba/
www.dijaspora.mhrr.gov.ba/
www.bhtourism.ba/loc/
www.mvp.gov.ba/
www.sarajevskazima.ba/

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Korisni linkovi

Korisni linkovi

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Turizam

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama i turističkim sadržajima i predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura. Hiljadugodišnja kulturna različitost stopljena u Bosnu i Hercegovinu čini je jednom od najfascinantnijih zemalja u južnoj Evropi. Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Copyright 2019 Embassy of Bosnia and Herzegovina in Podgorica Montenegro
Ul. Atinska 58. - Podgorica Crna Gora, Kontakt tel: +382 20 618 105