AMBASADA BOSNE I HERCEGOVINE - PODGORICA CRNA GORA, Tel: +382 20 618 105
EMBASSY OF BOSNIA AND HERZEGOVINA, Atinska 58 - PODGORICA MONTENEGRO

Sa ulaskom u EU Crna Gora definitivno i trajno postaje sigurna i stabilna lukaAktuelnosti

25.11.2023. godine   
                                           
Sa ulaskom u EU Crna Gora definitivno i trajno postaje sigurna i stabilna luka

Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Crne Gore, sastao se sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Branimirom Jukićem.

Dobri susjedski odnosi ove dvije zemlje, oduvijek su bili primjer istinskih, tradicionalnih i snažnih veza, a tome u prilog govori na primjer i činjenica da BIH jedini potpisani i ratifikovani sporazum o granicama ima upravo sa Crnom Gorom.

Razgovarajući o prvim nedeljama rada nove vlasti, a u svjetlu daljih reformskih procesa, izbor sedmog sudije Ustavnog suda Crne Gore ne predstavlja samo pozitivan signal, već je i odraz naše čvrste posvećenosti dijalogu koji će služiti kao temelj za jačanje pravne države i demokratskih institucija, istakao je Bečić. U istom duhu, Jukić je dodao: Formiranje nove Vlade Crne Gore i postizanje širokog konsenzusa oko važnih pitanja kojem svjedočimo u nekoliko odluka ne donosi samo nadu, već izgleda kao početak nove ere u kojoj proces deblokade pravosuđa postaje kamen temeljac ubrzanog puta Crne Gore ka Evropskoj Uniji. Ovo je značajan korak naprijed ka ostvarenju vaše vizije evropske Crne Gore, utemeljene na principima pravde i vladavine zakona, naglasio je on.

U pogledu izazova borbe protiv kriminala i korupcije, potpredsjednik Vlade je naglasio da Crna Gora stoji kao bedem u svojoj otpornosti i odlučnosti. Naša posvećenost ovoj borbi nije samo pitanje unutrašnje politike, već i simbol naše spremnosti da se pridružimo zajednici naroda koja dijeli naše vrijednosti. U mirnoj luci Evropske unije, Crna Gora vidi svoju istorijsku šansu, koja se rađa jednom, istaknuo je on, podcrtavajući složenost ovog trenutka za našu zemlju zbog teškog nasledja, ali i motivaciju da sve izazove prebrodimo zbog velikog cilja i generacijske šanse koja stoji pred nama.

Ambasador Jukić je naglasio da naš region treba da se okrene budućnosti, ostavljajući za sobom sjenke prošlosti. Naša zajednička maršuta ka boljem sjutra zahtijeva da svakim korakom, makar i najmanjim, gradimo nasljeđe za buduće generacije. Sa vašom odlučnošću da Crna Gora pristupi Evropskoj Uniji, ne samo da se uzdižete kao država, već postajete dii mozaika evropskog jedinstva, donoseći korist kako sebi, tako i čitavom regionu, zaključio je ambasador.


Konzularne informacije

Kakvu pomoć ambasada može pružiti građanima Bosne i Hercegovine:
U slučaju gubitka ili krađe dokumenata.
U slučaju hapšenja ili zatvaranja.
U slučaju bolesti.
U slučaju ozbiljne nesreće.
U slučaju smrti.
U slučaju različitih problema.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Putne isprave

Biometrijski pasoši Bosne i Hercegovine počeli su se izdavati 15.10.2009. godine,  za čije nosioce su 15.12.2010. godine ukinute vize za turistička i druga putovanja u zemlje Šengen sporazuma.

Ambasada BiH u Podgorici izdaje pasoše državljanima BiH koji u Crnoj Gori borave duže od tri mjeseca.

Prije nego što se odlučite da dođete u Ambasadu BiH u Podgorici radi zamjene pasoša, savjetujemo da se telefonskim putem obratite Ambasadi na telefon broj: + 382 20 618 015 i zatražite provjeru da li je evidentiran Vaš Jedinstveni matični broj (u Centralnoj evidenciji BiH, u daljem tekstu JMB). Osobe koje imaju ličnu kartu BiH izdatu poslije 2003. godine, imaju evidentiran JMB u Centralnoj bazi podataka.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Vize - uslovi za dobijanje vize za ulazak u BIH

Odlukom o vizama i Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o vizama određuju se države čiji građani mogu ući u Bosnu i Hercegovinu bez obaveze pribavljanja viza, koristeći se pasošem i drugom identifikacijskom ispravom koja se može koristiti za ulazak, tranzit, boravak i izlazak iz Bosne i Hercegovine.
Da biste saznali da li Vam je potrebna viza za Bosnu i Hercegovinu, molimo Vas da pogledate slijedeći link i izaberete zemlju čiji ste državljanin..
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Sprovodnice

POSTUPAK IZDAVANJA SPROVODNICE ZA PRENOS POSMRTNIH OSTATAKA U BOSNU I HERCEGOVINU

I  SLUČAJ
II SLUČAJ
Saznajte više

Posted on Thursday, July 15, 2021

Ministarstvo vanjskih poslova BiH

www.mvp.gov.ba/
www.dijaspora.mhrr.gov.ba/
www.bhtourism.ba/loc/
www.mvp.gov.ba/
www.sarajevskazima.ba/

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Korisni linkovi

Korisni linkovi

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Turizam

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama i turističkim sadržajima i predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura. Hiljadugodišnja kulturna različitost stopljena u Bosnu i Hercegovinu čini je jednom od najfascinantnijih zemalja u južnoj Evropi. Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Copyright 2019 Embassy of Bosnia and Herzegovina in Podgorica Montenegro
Ul. Atinska 58. - Podgorica Crna Gora, Kontakt tel: +382 20 618 105