AMBASADA BOSNE I HERCEGOVINE - PODGORICA CRNA GORA, Tel: +382 20 618 105
EMBASSY OF BOSNIA AND HERZEGOVINA, Atinska 58 - PODGORICA MONTENEGRO

Potpredsjednik Šćekić razgovarao sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom JukićemAktuelnosti

04.12.2023. godine   
                                           
Potpredsjednik Šćekić razgovarao sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom Jukićem

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih, Dragoslav Šćekić, sastao se sa ambasadorom Bosne i Hercegovine, g. Branimirom Jukićem.

Tradicionalno dobrosusjedska i prijateljska saradnja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine ogleda se, prije svega, kroz regionalne inicijative i multilateralne organizacije na obostranu korist. Kontinuirani susreti na visokom nivou doprinose intenziviranju saradnje u svim oblastima, prvenstveno u oblastima koje se tiču mladih, sportista i sportskih radnika.

Sport ima moć da spoji ljude i promoviše saradnju. Vrlo često se odvijaju sportski događaji gdje učestvuju klubovi i organizacije Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kako u jednoj, tako i u drugoj državi.

Nadam se da će skorije potpisivanje protokola o saradnji, čije pripreme teku, biti uspješno i da će donijeti još više događaja i učešća između ove dvije države - kazao je Šćekić

RYCO je izvanredna organizacija koja promoviše mir i pomirenje među mladim ljudima. Zaista je važno da mladi učestvuju u razmatranju politika i prevazilaženju konflikata. Kako su Crna Gora i Bosna i Hercegovina članice RYCO organizacije, saglasili su se da ta saradnja donosi pozitivne rezultate i da će mladi imati značajan uticaj na stvaranje mirnije budućnosti, te i da je Regionalna konferencija u organizaciji RYCO održana prošlog mjeseca u Sarajevu, a na kojoj je i Ministarstvo sporta i mladih Crne Gore uzelo učešće, pokazatelj kontinuirane i posvećene saradnje.

Sagovornici su zaključili da demografija i migracije su izazovi sa kojima se susreću mnoge zemlje i da je veoma važno pronaći adekvatna rješenja za stvaranje stabilnih uslova i zaustavljanje migracija, prvenstveno odlivanje mladih ljudi izvan granica matičnih država.


Konzularne informacije

Kakvu pomoć ambasada može pružiti građanima Bosne i Hercegovine:
U slučaju gubitka ili krađe dokumenata.
U slučaju hapšenja ili zatvaranja.
U slučaju bolesti.
U slučaju ozbiljne nesreće.
U slučaju smrti.
U slučaju različitih problema.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Putne isprave

Biometrijski pasoši Bosne i Hercegovine počeli su se izdavati 15.10.2009. godine,  za čije nosioce su 15.12.2010. godine ukinute vize za turistička i druga putovanja u zemlje Šengen sporazuma.

Ambasada BiH u Podgorici izdaje pasoše državljanima BiH koji u Crnoj Gori borave duže od tri mjeseca.

Prije nego što se odlučite da dođete u Ambasadu BiH u Podgorici radi zamjene pasoša, savjetujemo da se telefonskim putem obratite Ambasadi na telefon broj: + 382 20 618 015 i zatražite provjeru da li je evidentiran Vaš Jedinstveni matični broj (u Centralnoj evidenciji BiH, u daljem tekstu JMB). Osobe koje imaju ličnu kartu BiH izdatu poslije 2003. godine, imaju evidentiran JMB u Centralnoj bazi podataka.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Vize - uslovi za dobijanje vize za ulazak u BIH

Odlukom o vizama i Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o vizama određuju se države čiji građani mogu ući u Bosnu i Hercegovinu bez obaveze pribavljanja viza, koristeći se pasošem i drugom identifikacijskom ispravom koja se može koristiti za ulazak, tranzit, boravak i izlazak iz Bosne i Hercegovine.
Da biste saznali da li Vam je potrebna viza za Bosnu i Hercegovinu, molimo Vas da pogledate slijedeći link i izaberete zemlju čiji ste državljanin..
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Sprovodnice

POSTUPAK IZDAVANJA SPROVODNICE ZA PRENOS POSMRTNIH OSTATAKA U BOSNU I HERCEGOVINU

I  SLUČAJ
II SLUČAJ
Saznajte više

Posted on Thursday, July 15, 2021

Ministarstvo vanjskih poslova BiH

www.mvp.gov.ba/
www.dijaspora.mhrr.gov.ba/
www.bhtourism.ba/loc/
www.mvp.gov.ba/
www.sarajevskazima.ba/

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Korisni linkovi

Korisni linkovi

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Turizam

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama i turističkim sadržajima i predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura. Hiljadugodišnja kulturna različitost stopljena u Bosnu i Hercegovinu čini je jednom od najfascinantnijih zemalja u južnoj Evropi. Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Copyright 2019 Embassy of Bosnia and Herzegovina in Podgorica Montenegro
Ul. Atinska 58. - Podgorica Crna Gora, Kontakt tel: +382 20 618 105