AMBASADA BOSNE I HERCEGOVINE - PODGORICA CRNA GORA, Tel: +382 20 618 105
EMBASSY OF BOSNIA AND HERZEGOVINA, Atinska 58 - PODGORICA MONTENEGRO

Ministarka Nišić razgovarala sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom JukićemAktuelnosti

06.12.2023. godine   
                                           
Ministarka Nišić razgovarala sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom Jukićem

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sastala se sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom Jukićem, sa kojim je razgovarala o preduzetim aktivnostima i planovima Ministarstva za predstojeći period.
Ministarka je na sastanku izrazila zadovoljstvo saradnjom Crne Gore i BiH u brojnim oblastima, koja se temelji na dobrosusjedskim i prijateljskim odnosima dvije države i istakla da je evropski put Crne Gore apsolutni prioritet.

U tom kontekstu, sprovodimo nekoliko važnih reformi čiji je krajnji cilj ubrzavanje procesa učlanjenja naše države u EU. Vaša nesebična podrška nam je od velikog značaja, imajući u vidu da dijelimo zajedničke vrijednosti i stremljenje ka društvu evropskih naroda, gdje nedvosmisleno pripadamo, kazala je Nišić.

Ambasador Jukić je ponovio da će BiH nastaviti da podržava Crnu Goru na putu ka EU, te da od reformi koje Crne Gora sprovodi koristi mogu imati i države regiona.

Ulazak Crne Gore u EU je koristan i za samu Evropsku uniju. Naše dvije džave razmjenjuju dobre prakse i tako sarađujemo u brojnim oblastima, a određeni izazovi ostaju zajednički za obje države. Želim vam puno uspjeha u sprovođenju reformi na putu ka EU, dodao je Jukić.

Na kraju sastanka, sagovornici su se saglasili da dvije države, Crna Gora i Bosna i Hercegovina ostaju posvećene bilateralnoj saradnji, te da je jačanje regionalne saradnje jedan od ciljeva na putu ka integraciji u evropsku kuću naroda.


Konzularne informacije

Kakvu pomoć ambasada može pružiti građanima Bosne i Hercegovine:
U slučaju gubitka ili krađe dokumenata.
U slučaju hapšenja ili zatvaranja.
U slučaju bolesti.
U slučaju ozbiljne nesreće.
U slučaju smrti.
U slučaju različitih problema.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Putne isprave

Biometrijski pasoši Bosne i Hercegovine počeli su se izdavati 15.10.2009. godine,  za čije nosioce su 15.12.2010. godine ukinute vize za turistička i druga putovanja u zemlje Šengen sporazuma.

Ambasada BiH u Podgorici izdaje pasoše državljanima BiH koji u Crnoj Gori borave duže od tri mjeseca.

Prije nego što se odlučite da dođete u Ambasadu BiH u Podgorici radi zamjene pasoša, savjetujemo da se telefonskim putem obratite Ambasadi na telefon broj: + 382 20 618 015 i zatražite provjeru da li je evidentiran Vaš Jedinstveni matični broj (u Centralnoj evidenciji BiH, u daljem tekstu JMB). Osobe koje imaju ličnu kartu BiH izdatu poslije 2003. godine, imaju evidentiran JMB u Centralnoj bazi podataka.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Vize - uslovi za dobijanje vize za ulazak u BIH

Odlukom o vizama i Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o vizama određuju se države čiji građani mogu ući u Bosnu i Hercegovinu bez obaveze pribavljanja viza, koristeći se pasošem i drugom identifikacijskom ispravom koja se može koristiti za ulazak, tranzit, boravak i izlazak iz Bosne i Hercegovine.
Da biste saznali da li Vam je potrebna viza za Bosnu i Hercegovinu, molimo Vas da pogledate slijedeći link i izaberete zemlju čiji ste državljanin..
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Sprovodnice

POSTUPAK IZDAVANJA SPROVODNICE ZA PRENOS POSMRTNIH OSTATAKA U BOSNU I HERCEGOVINU

I  SLUČAJ
II SLUČAJ
Saznajte više

Posted on Thursday, July 15, 2021

Ministarstvo vanjskih poslova BiH

www.mvp.gov.ba/
www.dijaspora.mhrr.gov.ba/
www.bhtourism.ba/loc/
www.mvp.gov.ba/
www.sarajevskazima.ba/

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Korisni linkovi

Korisni linkovi

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Turizam

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama i turističkim sadržajima i predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura. Hiljadugodišnja kulturna različitost stopljena u Bosnu i Hercegovinu čini je jednom od najfascinantnijih zemalja u južnoj Evropi. Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Copyright 2019 Embassy of Bosnia and Herzegovina in Podgorica Montenegro
Ul. Atinska 58. - Podgorica Crna Gora, Kontakt tel: +382 20 618 105