AMBASADA BOSNE I HERCEGOVINE - PODGORICA CRNA GORA, Tel: +382 20 618 105
EMBASSY OF BOSNIA AND HERZEGOVINA, Atinska 58 - PODGORICA MONTENEGRO

Potpredsjednik Pavićević razgovarao sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom JukićemAktuelnosti

01.12.2023. godine   
                                           
Potpredsjednik Pavićević razgovarao sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom Jukićem

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu, dr Srđan Pavićević, nastavio je ovonedjeljne konsultacije sa ambasadorima. Danas se sastao sa Nj. e. Branimirom Jukićem, ambasadorom Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori. Uz zahvalnost na čestitkama za imenovanje na novu funkciju, potpredsjednik Pavićević je ovom prilikom istakao da će novoizabrana Vlada Crne Gore posvetiti posebnu pažnju ekonomsko-socijalnoj komponenti čije je osnaživanje, kako smatra, imperativ za dostojanstven život svakog građanina.

Kako su zajednički ocijenili, „Crna Gora i Bosna i Hercegovina njeguju otvorene i dobrosusjedske odnose“, pri čemu su konstatovali da postoji prostor za unapređenje u oblastima od zajedničkog interesa. Istakli su da je fokus na oblastima poput nauke i inovacija, koje, uz kvalitetno obrazovanje, pokreću razvoj i kreiraju jaču i otporniju privredu.

U tom kontekstu, sagovornici su se složili da su regionalna saradnja i dobra međususjedska politika bitni segmenti djelovanja na prostoru Jugoistočne Evrope, te da je zajedničkim angažmanom potrebno povezati region, što bi, prije svega, rezultiralo osnaživanjem naših ekonomija, boljim uslovima za život svih građana i zaustavljanjem odliva mladih talenata.

Sa ključnim ciljem koji se ogleda u stvaranju potrebnih preduslova za brže uključivanje Crne Gore i Bosne i Hercegovine u krug zemalja Evropske unije, potrebno je, unapređujući saradnju izgraditi društvo zasnovano na novim idejama, znanju i njegovoj primjeni, konstatovano je na sastanku.

Na kraju, sagovornici su izrazili očekivanja da će se, u najskorijoj budućnosti, unaprijediti bilateralna saradnja dvije zemlje u pogledu realizacije zajedničkih projekata iz oblasti zdravstva, nauke, tehnologije i industrije, uz obezbjeđivanje kvalitetne platforme za razvoj obrazovanja i usavršavanje mladih ljudi koji će odlučiti da ostanu i grade budućnost u svojoj zemlji.


Konzularne informacije

Kakvu pomoć ambasada može pružiti građanima Bosne i Hercegovine:
U slučaju gubitka ili krađe dokumenata.
U slučaju hapšenja ili zatvaranja.
U slučaju bolesti.
U slučaju ozbiljne nesreće.
U slučaju smrti.
U slučaju različitih problema.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Putne isprave

Biometrijski pasoši Bosne i Hercegovine počeli su se izdavati 15.10.2009. godine,  za čije nosioce su 15.12.2010. godine ukinute vize za turistička i druga putovanja u zemlje Šengen sporazuma.

Ambasada BiH u Podgorici izdaje pasoše državljanima BiH koji u Crnoj Gori borave duže od tri mjeseca.

Prije nego što se odlučite da dođete u Ambasadu BiH u Podgorici radi zamjene pasoša, savjetujemo da se telefonskim putem obratite Ambasadi na telefon broj: + 382 20 618 015 i zatražite provjeru da li je evidentiran Vaš Jedinstveni matični broj (u Centralnoj evidenciji BiH, u daljem tekstu JMB). Osobe koje imaju ličnu kartu BiH izdatu poslije 2003. godine, imaju evidentiran JMB u Centralnoj bazi podataka.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Vize - uslovi za dobijanje vize za ulazak u BIH

Odlukom o vizama i Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o vizama određuju se države čiji građani mogu ući u Bosnu i Hercegovinu bez obaveze pribavljanja viza, koristeći se pasošem i drugom identifikacijskom ispravom koja se može koristiti za ulazak, tranzit, boravak i izlazak iz Bosne i Hercegovine.
Da biste saznali da li Vam je potrebna viza za Bosnu i Hercegovinu, molimo Vas da pogledate slijedeći link i izaberete zemlju čiji ste državljanin..
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Sprovodnice

POSTUPAK IZDAVANJA SPROVODNICE ZA PRENOS POSMRTNIH OSTATAKA U BOSNU I HERCEGOVINU

I  SLUČAJ
II SLUČAJ
Saznajte više

Posted on Thursday, July 15, 2021

Ministarstvo vanjskih poslova BiH

www.mvp.gov.ba/
www.dijaspora.mhrr.gov.ba/
www.bhtourism.ba/loc/
www.mvp.gov.ba/
www.sarajevskazima.ba/

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Korisni linkovi

Korisni linkovi

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Turizam

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama i turističkim sadržajima i predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura. Hiljadugodišnja kulturna različitost stopljena u Bosnu i Hercegovinu čini je jednom od najfascinantnijih zemalja u južnoj Evropi. Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Copyright 2019 Embassy of Bosnia and Herzegovina in Podgorica Montenegro
Ul. Atinska 58. - Podgorica Crna Gora, Kontakt tel: +382 20 618 105