AMBASADA BOSNE I HERCEGOVINE - PODGORICA CRNA GORA, Tel: +382 20 618 105
EMBASSY OF BOSNIA AND HERZEGOVINA, Atinska 58 - PODGORICA MONTENEGRO

Nastupni posjet ambasadora BiH u Crnoj Gori Branimira Jukića ministru vanjskih poslova Crne Gore Srđanu DarmanovićuAktuelnosti

Podgorica, 16.09.2019. godine                                                
Nastupni posjet ambasadora BiH u Crnoj Gori Branimira Jukića ministru vanjskih poslova Crne Gore Srđanu Darmanoviću


Tokom sastanka sa ambasadorom Jukićem, ministar Darmanović je poželio uspješan, drugi po redu, ambasadorski mandat u Podgorici, izrazivši uvjerenje da će sveukupna saradnja sa Bosnom i Hercegovinom biti dodatno ojačana na svim poljima. On je istakao kako Crna Gora pruža i pružat će nesebičnu podršku integracijskim procesima Bosne i Hercegovine i podsjetio je na važnost nastavka politike proširenja EU na Zapadni Balkan. Ministar Darmanović se interesirao oko procesa uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini.Ambasador Jukić je, izrazivši zadovoljstvo stupanjem na dužnost, ocijenio da su odnosi BiH i Crne Gore tradicionalno prijateljski, te naglasio da će tokom mandata biti posvećen jačanju sveukupnih veza, naročito u unaprjeđenju suradnje  u oblastima koje su istaknute i u ranijem periodu: infrastrukturno povezivanje, energetika, turizam, nauka i obrazovanje, suradnja kroz regionalne inicijative i multilateralne organizacije.  Naglasio je kako se nada da će biti postignut dogovor na razini Predsjedništva BiH oko uspostave vlasti.  Jukić je istakao kako kvalitet međudržavnih odnosa potvrđuje i Sporazum o međudržavnoj granici, koji predstavlja uspješan primjer rješavanja pitanja razgraničenja u regiji. Sugovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji na Zapadnom Balkanu i u Evropskoj uniji, ocjenivši da je važno da EU osigura europsku perspektivu zemljama regiona, prvenstveno zbog stabilnosti i sigurnosti kako zemalja regije, tako i same Europske Unije.

Konzularne informacije

Kakvu pomoć ambasada može pružiti građanima Bosne i Hercegovine:
U slučaju gubitka ili krađe dokumenata.
U slučaju hapšenja ili zatvaranja.
U slučaju bolesti.
U slučaju ozbiljne nesreće.
U slučaju smrti.
U slučaju različitih problema.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Putne isprave

Biometrijski pasoši Bosne i Hercegovine počeli su se izdavati 15.10.2009. godine,  za čije nosioce su 15.12.2010. godine ukinute vize za turistička i druga putovanja u zemlje Šengen sporazuma.

Ambasada BiH u Podgorici izdaje pasoše državljanima BiH koji u Crnoj Gori borave duže od tri mjeseca.

Prije nego što se odlučite da dođete u Ambasadu BiH u Podgorici radi zamjene pasoša, savjetujemo da se telefonskim putem obratite Ambasadi na telefon broj: + 382 20 618 015 i zatražite provjeru da li je evidentiran Vaš Jedinstveni matični broj (u Centralnoj evidenciji BiH, u daljem tekstu JMB). Osobe koje imaju ličnu kartu BiH izdatu poslije 2003. godine, imaju evidentiran JMB u Centralnoj bazi podataka.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Vize - uslovi za dobijanje vize za ulazak u BIH

Odlukom o vizama i Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o vizama određuju se države čiji građani mogu ući u Bosnu i Hercegovinu bez obaveze pribavljanja viza, koristeći se pasošem i drugom identifikacijskom ispravom koja se može koristiti za ulazak, tranzit, boravak i izlazak iz Bosne i Hercegovine.
Da biste saznali da li Vam je potrebna viza za Bosnu i Hercegovinu, molimo Vas da pogledate slijedeći link i izaberete zemlju čiji ste državljanin..
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Sprovodnice

POSTUPAK IZDAVANJA SPROVODNICE ZA PRENOS POSMRTNIH OSTATAKA U BOSNU I HERCEGOVINU

I  SLUČAJ
II SLUČAJ
Saznajte više

Posted on Thursday, July 15, 2021

Ministarstvo vanjskih poslova BiH

www.mvp.gov.ba/
www.dijaspora.mhrr.gov.ba/
www.bhtourism.ba/loc/
www.mvp.gov.ba/
www.sarajevskazima.ba/

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Korisni linkovi

Korisni linkovi

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Turizam

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama i turističkim sadržajima i predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura. Hiljadugodišnja kulturna različitost stopljena u Bosnu i Hercegovinu čini je jednom od najfascinantnijih zemalja u južnoj Evropi. Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Copyright 2019 Embassy of Bosnia and Herzegovina in Podgorica Montenegro
Ul. Atinska 58. - Podgorica Crna Gora, Kontakt tel: +382 20 618 105