AMBASADA BOSNE I HERCEGOVINE - PODGORICA CRNA GORA, Tel: +382 20 618 105
EMBASSY OF BOSNIA AND HERZEGOVINA, Atinska 58 - PODGORICA MONTENEGRO

Sastanak sa delegacijom iz BiH DEIAktuelnosti

Podgorica, 17.12.2019. godine                                                
Sastanak sa delegacijom iz BiH DEI


Predstavnici Ambasade Bosne i Hercegovine učestvovali su na sastanku Zajedničkog odbora Bosne i Hercegovine i Crne Gore na osnovu Sporazuma o saradnji u procesu pristupanja Evropskoj Uniji koji je održan u Podgorici 16. i 17. decembra 2019. godine. Delegacije Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine i Kancelarije za evropske integracije Crne Gore su na sastanku razmijenile iskustava u procesu usklađivanja zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU sa naglaskom na Program usklađivanja i informatičku podršku
procesu i razgovarale o iskustvima Crne Gore u procesu skrininga i pregovaranja o članstvu u EU.

Teme sastanka su bile i proces prevođenja domaćeg zakonodavstva na engleski jezik kod skrininga i pregovaranja i usklađivanja terminologije u procesu usklađivanja zakonodavstva i razmjena iskustava o strateškom komuniciranju i informisanju javnosti o procesu evropskih integracija.

Sastanak je bio obostrano koristan i prilika za konretnan uvid u pojedinačne segmente i način rada kao i razmjenu praksi Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine i Kancelarije za evropske integracije Crne Gore. Naredni sastanak Zajedničkog odobra će se održati u Sarajevu u septembru 2020. godine.

Konzularne informacije

Kakvu pomoć ambasada može pružiti građanima Bosne i Hercegovine:
U slučaju gubitka ili krađe dokumenata.
U slučaju hapšenja ili zatvaranja.
U slučaju bolesti.
U slučaju ozbiljne nesreće.
U slučaju smrti.
U slučaju različitih problema.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Putne isprave

Biometrijski pasoši Bosne i Hercegovine počeli su se izdavati 15.10.2009. godine,  za čije nosioce su 15.12.2010. godine ukinute vize za turistička i druga putovanja u zemlje Šengen sporazuma.

Ambasada BiH u Podgorici izdaje pasoše državljanima BiH koji u Crnoj Gori borave duže od tri mjeseca.

Prije nego što se odlučite da dođete u Ambasadu BiH u Podgorici radi zamjene pasoša, savjetujemo da se telefonskim putem obratite Ambasadi na telefon broj: + 382 20 618 015 i zatražite provjeru da li je evidentiran Vaš Jedinstveni matični broj (u Centralnoj evidenciji BiH, u daljem tekstu JMB). Osobe koje imaju ličnu kartu BiH izdatu poslije 2003. godine, imaju evidentiran JMB u Centralnoj bazi podataka.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Vize - uslovi za dobijanje vize za ulazak u BIH

Odlukom o vizama i Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o vizama određuju se države čiji građani mogu ući u Bosnu i Hercegovinu bez obaveze pribavljanja viza, koristeći se pasošem i drugom identifikacijskom ispravom koja se može koristiti za ulazak, tranzit, boravak i izlazak iz Bosne i Hercegovine.
Da biste saznali da li Vam je potrebna viza za Bosnu i Hercegovinu, molimo Vas da pogledate slijedeći link i izaberete zemlju čiji ste državljanin..
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Sprovodnice

POSTUPAK IZDAVANJA SPROVODNICE ZA PRENOS POSMRTNIH OSTATAKA U BOSNU I HERCEGOVINU

I  SLUČAJ
II SLUČAJ
Saznajte više

Posted on Thursday, July 15, 2021

Ministarstvo vanjskih poslova BiH

www.mvp.gov.ba/
www.dijaspora.mhrr.gov.ba/
www.bhtourism.ba/loc/
www.mvp.gov.ba/
www.sarajevskazima.ba/

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Korisni linkovi

Korisni linkovi

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Turizam

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama i turističkim sadržajima i predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura. Hiljadugodišnja kulturna različitost stopljena u Bosnu i Hercegovinu čini je jednom od najfascinantnijih zemalja u južnoj Evropi. Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Copyright 2019 Embassy of Bosnia and Herzegovina in Podgorica Montenegro
Ul. Atinska 58. - Podgorica Crna Gora, Kontakt tel: +382 20 618 105